top of page

Fiona Roca Trullà

M'encanta aprendre i conèixer

STN_20151009_0023.jpg
Fiona: Equipo

Descripció personal

Hola,

Em dic Fiona i tinc 24 anys. Sóc de Moià, tot i actualment visc a Sant Joan de Vilatorrada.

Estic cursant el 3r curs d’Educació Social a la UVic.

Vaig realitzar el grau superior d’integració social a Manresa, gràcies al qual vaig poder apropar-me a la realitat de les persones migrades. A partir d’aquí, vaig començar amb un voluntariat fent classes de català i castellà i seguidament vaig estar treballant a un Centre d’acollida amb menors estrangers no acompanyats.

Actualment, estic treballant com a inseridora sociolaboral en un projecte que es diu PIL Bages, el qual és un servei de pisos tutelats de joves immigrants de 16 a 21 anys vinculats a la inserció laboral, i puc dir que sóc molt feliç a la meva feina!

M’encanta aprendre i conèixer coses noves.

M'apassiona ballar i la natura.


A continuació podreu trobar els meus coneixements previs a l'assignatura i tot el que em proposo complir durant aquest curs en l'assignatura "Projectes Socials i Tecnologies de la informació i comunicació". I finalment, podreu llegir tots els aprenentatges i el procés que he anat fent durant el llarg del curs.

Fiona: Texto

Coneixements previs

Dimarts 16 de març del 2021


  • Què saps sobre la relació entre tecnologies de la informació i la comunicació, i l’educació social?

Des de la meva perspectiva, les TIC són un factor que han provocat canvis d’ordre social, com la forma de relacionar-nos amb el que és la quotidianitat. D’aquesta manera també han canviat els processos de ensenyament-aprenentatge, per tant en la societat actual és indispensable l’ús de la tecnologia.

Tanmateix, les TIC han facilitat l’accés a la informació, tant actual com precisa, han potenciat el treball en xarxa i són adaptables per a molts col·lectius.


  • Quins coneixements/competències digitals tens?

Per la situació actual i la meva edat, he nascut amb un constant aprenentatge sobre la tecnologia i sense ser conscient la vida m’ha aportat coneixement digital, tot i que no és molt elevat perquè no m’he format mai en això.


  • Quines experiències digitals tens?

Com experiències podríem dir que m’he format en alguns cursos d’Excel ja que així ho requeria la meva feina, he aprés a utilitzar alguna xarxa social i algun programa per poder desenvolupar treballs i tasques que ho requeria la meva formació.

Espero formar-me i saber detectar quan realment la tecnologia és una eina educativa positiva, com, quan i perquè la tecnologia dificulta o facilita la nostra feina o el nostre desenvolupament.


  • Quines expectatives tens sobre l'assignatura? Què esperes aprendre?

Conèixer i saber utilitzar les TIC de manera positiva per les persones o col·lectius que treballarem. Aprendre tot el que les TIC poden aportar de manera positiva, per fomentar-ho, i conèixer les que poden portar conseqüències negatives per disminuir-ho.

Fiona: Texto

Reptes i presa de decisions

18 de Març del 2021

Comença el contingut de l’assignatura i m’espanta. No tinc coneixement sobre les TIC i em fa por no estar al nivell. Penso que se’m farà difícil seguir el ritme si s’utilitza un vocabulari complex.

A l'explicar el contingut de l’assignatura em poso les mans al cap, només de pensar que hem de crear una pàgina web se’m fa un món.

Tot i això, estic receptiva a aprendre, tinc ganes de millorar i obtenir coneixements.

23 de Març del 2021

He pogut repensar tota la informació rebuda l’anterior dia de classe i no és per tant.

Moltes vegades se’m fa un món quan alguna cosa penso que serà difícil, però no era conscient que em queda tota l’assignatura per aprendre a fer-ho.

Acordem fer el treball de Projectes amb tres companyes, les quals les conec a les tres. Poder estar amb elles al grup em sento més acompanyada, ja que elles tenen més competències TIC. Així que em relaxa saber que amb l’acompanyament de la Mar, de l’assignatura i de les companyes serà més fàcil el procés.

30 de Març del 2021

Al començar el treball en grup, vam decidir utilitzar la pàgina “Wix”. Per mi és un gran repte utilitzar una pàgina amb certes dificultats pel meu nivell sobre les TIC.

El fàcil hauria estat utilitzar una pàgina web amb menys dificultats, però vam decidir apostar i arriscar-nos a utilitzar-la.

Em sento disposada a aprendre i a conèixer com funciona la pàgina, tot i que em costarà fer-ho.

1 d’Abril del 2021

He començat a remenar la pàgina per poder introduir la presentació personal, m’ha costat molt. He tingut sort de les companyes, les quals m’ha donat un cop de mà per poder crear-la. També he buscat informació per internet del funcionament de la pàgina per poder esbrinar algunes coses.

He de dir, que tot i això, aquest diari l’estic escrivint a un Word, és una aplicació la qual tinc coneixements i se’m fa fàcil utilitzar-la. Un cop acabades les primeres setmanes el penjaré al meu blog personal.

6 d’Abril del 2021

Ens hem adonat que fer un treball en grup, el qual és crear una pàgina web, a través d’una pantalla està sent bastant difícil.

Ens hem trobat que quan una de les companyes està editant algun apartat de la pàgina web “Wix” les altres companyes no poden utilitzar-la, ja que cada 20-30 segons s’actualitza la pàgina.

Una de les opcions que vam haver de fer servir és, a través del Zoom, iniciar una reunió per tal de poder estar connectades les quatre i poder està totes fent el treball de manera sincronitzada, i una de les companyes compartia la pantalla i així podíem anar omplint i creant la pàgina.

Era una idea factible, però a la vegada, no totes participàvem ni apreníem de la mateixa manera, ja que una cosa és utilitzar-la i l’altre només donar idees de com podia quedar millor.

Observant les dificultats, hem decidit trobar-nos de manera presencial a les instal·lacions de la UVIC. D’aquesta manera, era més fàcil poder trastejar juntes la pàgina web i poder crear-la de manera més conjunta.

20 d'Abril del 2021

He començat a deixar-me anar i provar coses, clicar i remenar de tal manera que provo diferents coses.

M'he adonat que si no tinc coneixement sobre TIC, és perquè no li prenia l'atenció i interès per aprendre, ja que gràcies a recursos com Google o YouTube és molt fàcil informar-te de com funciona qualsevol recurs digital.


4 de Maig del 2021

Hem començat a crear el recurs sociodigital amb l'eina genial.ly, utilitzar aquest recurs és un repte per mi i la meva companya, ja que no l'havíem fet servir mai, ni l'havíem sentit.

Decidir utilitzar una eina desconeguda ens ha donat l'oportunitat d'aprendre una nova eina i així sortir de la nostra zona de confort.

13 de Maig del 2021

Aquesta setmana hem acabat el recurs sociodigital del projecte d'acció socioeducativa amb el suport de les TIC del CRAE La Serra, i he estic molt contenta del resultat. Ha estat un gran esforç haver d'aprendre a utilitzar algunes aplicacions digitals, però puc dir que ho he pogut fer i he après molt.

Fiona: Texto

Coneixements adquirits

Durant el llarg de l'assignatura he anat adquirint molts aprenentatges. He conegut les quatre dimensions per identificar i definir les pràctiques democràtiques en el context educatiu (governança, habitança, alteritat i ethos) i he adquirit nou vocabulari amb relació a les TIC.


També, he conegut el context democràtic digital en l'entorn educatiu i el paper de l'educadora social en relació les TIC.


Una altra cosa important, he pogut posar consciència a saber veure les desigualtats que poden existir i intentar disminuir-les. Posar consciència a les petites coses que poden produir desigualtats, com la mida de la lletra, els colors, les imatges, entre d'altres.


He pogut entendre les cinc etapes que ajuden a comprendre el sistema de relacions de la bretxa digital;

Les desigualtats categòriques de la societat produeixen una distribució no equitativa dels recursos, per tant això provoca un accés que no és igual a les tecnologies digitals. A l'haver un accés desigual això depèn de les característiques de les tecnologies. De tal manera que provoca una participació diferent i això reforça a les desigualtats categòriques i distribucions desiguals de recursos.


He après a utilitzar diverses aplicacions digitals que em permetran al futur utilitzar-les per crear contingut i aportar els meus coneixements de TIC als educands i educandes.

He perdut la por a utilitzar les TIC i això ha fet augmentar la meva motivació en descobrir tot el que es pot arribar a fer. 


Penso que al llarg de l'assignatura he adquirit els objectius que em plantejava en un principi i crec que ara tinc una visió crítica per poder detectar quan la tecnologia és una eina educativa i quan aquesta pot produir desigualtats i per tant combatre-ho.

Fiona: Texto
bottom of page