top of page
Campo de trigo

Recurs sociodigital

En aquest apartat trobareu l'anàlisi de les tres fonts d'informació que ens han servit per a crear el recurs sociodigital. Es fa una justificació de la tria dels recurs sociodigital. Tot seguit enllacem la pàgina del nostre recurs sociodigital fet amb genial.ly. Per últim, s'exposen les conclusions d'aquest treball.

Recurs sociodigital: Acerca de

Anàlisisis de les fonts d'informació

Després de fer una recerca per la xarxa i trobar tot tipus de notícies relacionades amb la temàtica escollida, hem cregut convenient acabar escollint les tres següents (clica al títol per accedir a la notícia).

Hem escollit tres notícies, les quals dues s’han publicat a diaris digitals (rubí.cat i naciodigital) i la tercera a un portal de notícies (ccma.cat). Els mitjans de comunicació escollits són catalans, però fan referència a notícies en l’àmbit mundial, català i local. 


S’han escollit aquestes notícies no només perquè són fonts d’informació de fàcil accés per tota la població, sobretot per la gent jove, si no també perquè tracten la informació que necessitem per crear el recurs sociodigital i evidencia la necessitat d’aquest. En les diferents notícies podem llegir com hi s’exposa la realitat de les dones en el món dels esports, les quals estan invisibilitzades i no se’ls dóna la veu que realment mereixen. 

1. Les dones de Rubí denuncien les desigualtats de gènere en l’àmbit esportiu

En aquesta notícia podem llegir el succeït en l’acte que s’ha emmarcat en les propostes del Dia internacional de les Dones al Castell. En aquest s’ha denunciat la diferència de sous, la manca de referents femenins i els estereotips sexistes. 

Aquest fet ha servit per presentar l’obra guanyadora de la 20a edició dels Premis Miquel Segura. En aquesta presentació ha tingut lloc una taula rodona amb quatre rubinenques esportistes. L’alcaldesa concluía:  “Cada cop que reivindiquem la igualtat en l’esport, a la feina, en la vida, piquem el mur de la desigualtat. (...) Perquè si totes piquem, aquest mur acabarà caient”.

2. Cosificació i menyspreu: una radiografia del masclisme contra les esportistes

En aquesta notícia es parla amb esportistes i expertes sobre el sexisme que es troben cada dia a les xarxes socials, els mitjans de comunicació i els terrenys de joc. Si ens fixem en els últims titulars que parlen sobre dones esportistes, podem consta com, encara ara en ple segle XXI, es parla d'elles d'una manera sexista. I és que l'esport no és una excepció en la desigualtat de gènere, i no se n'escapa cap país del món.


3. L’esport femení, insivible al “Telenotícies”

Aquesta notícia explica que entre els mesos d’agost i octubre del 2016 el Telenotícies Esports de TV3 va reflectir una situació que es va qualificar de desoladora, ja que l’esport femení comptava únicament amb el 6,19% de la quota de pantalla. Aquesta dada va ser utilitzada per alarmar la situació i posar-hi remei, ja que era una dada que calia capgirar perquè les dones mereixien una quota de pantalla molt superior. Dos anys després, al 2018, tal com exposa l’informe realitzat per La Fosbury, el mitjà especialitzat en "l'altre esport", la presència de les dones esportistes a la pantalla no va augmentar, sinó que va disminuir fins a un 3,5%.

Recurs sociodigital: Texto

Justificació del recurs sociodigital

Vistes les diferents notícies sobre esport i gènere hem volgut crear una guia sociodigital en la qual s’ofereixen diverses claus, consells, eines, recursos, etc. per tal de visibilitzar el paper de la dona en el món de l’esport.


Els objectius d’aquest recurs són:

  • Aportar vocabulari inclusiu per tal de potenciar la igualtat i el respecte cap a les persones.

  • Visibilitzar la situació de la dona en el món de l’esport mitjançant estadístiques sobre la realitat actual.

  • Mostrar la realitat d’aquesta invisibilització en els mitjans de comunicació.

  • Oferir recursos per treballar la igualtat per tal de fomentar l’aprenentatge dels i les professionals i dels i les educandes.

  • Compartir enllaços d’interès per tal de conèixer diferents entitats, projectes, etc.


L’eina que s’ha escollit per crear el recurs sociodigital és genial.ly, que és un programa de presentació on-line que serveix per crear continguts interactius. Hem triat aquesta aplicació perquè ens permet crear una guia, que és el que nosaltres volíem des d’un principi, a més, és gratuïta, es pot compartir i descarregar el contingut. A més, és una eina que té molts tipus de plantilles per escollir i agafar idees, així com et permet inserir imatges, vídeos, àudios, elements interactius, gràfiques, etc. Per últim, creiem que és utilitzar aquest recurs és un repte per nosaltres, ja que no l’havíem fet servir mai i ens ha donat l’oportunitat de conèixer una nova eina amb molts tipus de i, així, de sortir de la nostra zona de confort.


L’eina és una guia en format online, en la qual hi consta una portada, un índex i els diferents apartats amb les diferents temàtiques esmentades a continuació.


Primerament, podrem trobar un diccionari amb paraules que s’han cregut necessari que es conegui, ja que són importants a tenir presents per tal de fomentar la igualtat de gènere i el respecte. Tot seguit, es mostren tres estadístiques sobre la dona en el món de l’esport i en el qual podem veure el paper que tenen les dones en els rols de poder en les juntes directives esportives, les persones esportistes d’alt nivell diferenciat per sexe i les persones llicenciades i graduades en ciències esportives diferenciades per sexe. També hi ha part de reflexió sobre la repercussió als mitjans de comunicació sobre el tema en qüestió. En el següent apartat, s’exposen dos recursos digitals per poder treballar la temàtica escollida. Estan dissenyats per treballar amb diferents grups d’edat entre 12-30 anys. Per últim, s’oferiran telèfons i enllaços d'interès sobre el tema.

Recurs sociodigital: Texto

Evidència del recurs sociodigital

A continuació, podeu trobar una guia de recursos i informació per combatre les desigualtats de gènere en el món de l'esport.

Recurs sociodigital: Texto

Conclusions

Un cop finalitzat el treball, ens hem adonat que no hem obtingut nova informació en relació a la problemàtica que tracta la temàtica escollida. En aquest sentit som conscients de les desigualtats que hi ha en el món de l’esport i, aquestes notícies ens ha servit per reafirmar aquesta idea que teníem sobre la invisibilització de les dones en l’àmbit esportiu. 


Una cosa que ens ha cridat l’atenció llegint una de les notícies és que, tot i fer-se estudis on es demostra la poca quota que tenen les dones a les televisions i, tot i que els i les professionals del periodisme i dels mitjans de comunicació en tenen constància i saben que això és una realitat que s’ha de canviar, no s’hi posa remei. En posteriors estudis que s’han realitzat, s’acaba demostrant que el problema no s’ha solucionat, sino que ha empitjorat baixant aquesta quota de participació i aparició. Per tant, hem arribat a la conclusió que tot i conèixer la realitat en la qual vivim, no s’observa ninguna millora en la problemàtica exposada. 


Per altra banda, creiem que s’ha de fomentar l’educació en la igualtat i en la diversitat, és per això que hem pensat que el recurs escollit és una bona eina i de fàcil ús, que permet començar a introduir conceptes i realitats per tal de posar remei a les necessitats observades. 


Aquesta guia, no només és un recurs informatiu, sinó que també és dinàmic, ja que s’ofereixen recursos on intervé l’activitat física. Aquesta pot ser un molt bon recurs socioeducatiu per fomentar les relacions socials, ja que és una eina de socialització, de transmissió de valors, millora la comunicació, potencia el treball en equip, etc. Les activitats esportives són una eina de transformació social molt útil, ja que acostumen a cridar l’atenció dels infants i dels jove, a causa de les seves caracteristíques. 


L’objectiu de la guia és poder transmetre i donar recursos per intentar disminuir les desigualtats de les dones en el món esportiu, i creiem que aquest s’ha complert perquè la guia plasma diverses problemàtiques que existeixen en aquest àmbit i es donen eines i recursos per combatre-ho. 


Escollir el recurs no va ser fàcil, ja que no teniem coneixements més enllà de les clàssiques aplicacions que hem utilitzat en els nostres anys de formació. N’havíem sentit a parlar però mai l’havíem utilitzat, per tant, va ser un repte per nosaltres. Un cop hem vist totes les seves utilitats, creiem que és una eina útil i bona per fer servir de cara al futur i poder crear materials per treballar diferents temàtiques de manera visual, àgil, interactiva, diferent, etc. 

Recurs sociodigital: Texto
bottom of page